0
Aralık 05, 2008, 01:03:31 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Catafalque Röportajı  (Okunma Sayısı 47 defa)
DirHem
Editör
*

Üyelik Bilgileri
: Nisan 14, 2008, 10:54:22 ÖÖ

İlk olarak tarzınızla ilgili bir soru sormak istiyorum. Tam anlamıyla belli bir kalıba sığmayan bir soundunuz var. Doom, Gothic, Heavy elementlerinin bir harmanı diyebiliriz. Sizce böyle farklı öğeler taşımak müzikâl kalitenize ne ölçüde yansıdı?

ARIN: Bu, ilk albümümüz için geçerli olabilir çünkü bir sentezdi ama Dialectique’de daha çok günümüz atmosferinde bir metal ve Gothic anlayışı var. Artık Doomla alakamız yok.

Uzun bir dönem grupta eleman değişiklikleri yaşandı. Grup ilk kurulduğu 91'den 2002'ye kadar hep değişmeler oldu. Sizce bunların olumsuz etkisi oldumu grubun üzerinde? Yoksa Catafalque ruhu bu değişmelerden hiç etkilenmedi mi?

METEHAN: Catafalque ruhu, bu değişimlerden etkilenmeseydi şu an Death Metal yapıyor olurdu. Gruba giren her bir kişi bir şeyler katmıştır ve bugünün müziğine ulaşılmıştır.
ARIN: Catafalque, tam kadrosunu 2002 senesinde oluşturdu. Eleman değişiklikleri, ortak bir ruhta buluşulamadığı için oldu. Bu değişimler tabi ki şu anki Catafalque olmamız için grubu ve müziği etkileyen faktörler.

Grup için belkide ilk önemli başarı Rotting Christ ile aynı sahnede yer almaktı. O dönemki konserler ve çıkarılan "Never To Be Buried" EP'si size göre hedeflenen düzeyde miydi yoksa beklentilerin çok üstünde başarılar mı olmuştu sizler için?

ARIN: O zamanın imkanlarıyla, hedeflediğimiz başarıyı getirdi. Şu an birçok büyük grubun ilk demolarına ve EP’ lerine bakarsanız Never To Be Burried’deki kaliteyi bulamazsınız. O zaman için gerek kayıt kalitesi gerek tasarımıyla, bir grubun ilk çıkardığı materyal olarak epey tatmin ediciydi. Hem bizler hem de ilk fanlar için.
METEHAN: EP, o dönemki imkanlar doğrultusunda istenilen düzeydeydi bence. Tabiki daha iyi olabilirdi ama zamanla herşey daha iyi oldu.

İlk albüm "Unique" 2002'de tamamlanıyor fakat 2005'te ancak piyasada yer alabiliyordu. Ama beklediğinize değdi diyebiliriz çünkü çok ses getiren ve Türkiye standartlarının üzerinde bir albüm olmuştu. Albümün kayıtları bitip uzun süre çıkamaması sizi uzun vadeli karamsarlığa düşürdümü? Çünkü böylesine kaliteli bir yapım o dönem için büyük bir başarıydı.

METEHAN: Bugündü yarındı derken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor insan tam 2 yıl beklemişiz. Ama asla karamsarlık olmadı çünkü elimizdeki albümden emindik.
ARIN: Bizi o zaman için üzen şey parçaların ve soundun eskimesi durumuydu ve başımıza da geldi. Her işte bir hayır vardır diyerek, 2. albümümüz Dialectique’de, soundu epey farklı ve günümüz teknolojisinde tutarak 2010'da da çıkarsak eskimeyecek bir müzik ortaya koyduğumuzu düşünüyorum.

1 senelik bir çalışmanın ardından "Dialectique" piyasaya sürüldü. Bu albüm için aldığınız tepkiler nasıldı? Çünkü ilk albümden sonra beklentilerin çok yüksek olması gayet normaldi. Beklediğiniz ölçüde tatmin ettimi sizleri?

ÖZGE: Türkiye’de hafifçe sitem edenler oluyor tabi. Örneğin Unique’in devamı niteliğinde bir albüm beklemiş olanlar ama Yurtdışından inanılmaz tepkiler geliyor. Onlara da farklı geliyor, çünkü Avrupadaki Gothic mantığından da farklı bir müzik anlayışımız var
ARIN: Beklediğimiz ölçüde tatmin ediyor ve etmeye devam edeceğini düşünüyorum.

Birçok önemli organizasyonda yer aldınız. En son Anathema konserinde aynı sahnedeydiniz. Sizce ülkemizdende böyle uluslararası düzeyde ses getirecek, idol sayılabilecek gruplar çıkarmı? Bir müzisyen olarak neler düşünüyorsunuz bu konuda?

ARIN: Hiçbir zaman bir Avrupalının gözündeki zedelenmiş “Türk” imajını yıkabileceğimizi düşünmesem de, onların pompaladığı içi boş gruplardan kat kat daha güzel müzik yapan, buna onlardan çok daha zor şartlarda emek veren ve imkan tanındığında çok daha başarılı olabilecek gruplarımızın olduğunu düşünüyorum.
METEHAN: Müzisyenlik-yaratıcılık-prodüksiyon gibi konularda Avrupadan ve hatta Amerika daki bir çok insandan çok daha ileride olduğumuzu düşünüyorum.

Genel olarak ülkemizdeki Rock & Metal müzik kültürü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kalite ne düzeyde müzikâl anlamda? Özellikle organizasyonlar ve yeni grupları değerlendirirseniz? Siz daha tecrübeli ve kabul görmüş müzisyenler olarak ne düşünüyorsunuz bu konuda?

METEHAN: Türkiye de bu işi hakkıyla yapan insanlar var..Ama maalesef burda da maddi konular gene baş gösteriyor. Organizasyonlar hakkında pek bişey söylemek istemiyorum. Herşeyin başı para bu ülkede.
ARIN: Eskiye oranla resmen bir patlama var. Hergün yeni bir grubun çıktığını görüyorum ama bunun ne kadar iyi olduğu hakkında kesin bir fikre sahip değilim. Gördüğüm çoğu yeni grup sadece imaj olarak ortalıkta. Müzikal olaraksa varolan az sayıda grup var hala.
ÖZGE: Umarım bu patlama, piyasayı geliştirir. Avrupadaki gibi olmasını istiyorum Türkiye’deki metal camiasının. Yeni gruplarla ilgili söylenebilecek şey ise; çok daha yeni ve modern müzikler duymak, emek verilmiş işler görmek istiyorum elbette. Ancak böyle gelişiriz.

Tanıtım sorunları ve bu konuda yetersizlik Rock ve Metal müzik için önemli bir dezavantaj ülkemizde. Siz de albümlerinizi yeterli ölçüde medya desteği ve tanıtımı olmadan piyasaya sunuyorsunuz ve çeşitli olumsuzluklarla birlikte çok az maddi getirisi oluyor bir albümün. Bu daha kaliteli yapımlarınızı engelliyormu, yoksa siz herşeye rağmen maksimum kalitede parçalar yaptığınızı düşünüyor musunuz?

ARIN: Müzikalitemizin kazandığımız ya da kazanacağımız parayla bir ilgisi yok. Biz parayı düşünerek müzik yapan bir grup değiliz. Elbette bu işten daha fazla para kazanmayı hangi metal grubu istemez. Herşeye rağmen kendini ifade eden ve sevdiği için müzik yapan bir grubuz.

Bundan sonraki uzun vadeli projelerinize kısaca değinir misiniz bizler için? Özellikle Uluslararası düzeyde ne gibi projeler düşünüyorsunuz?

METEHAN: Çeşitli çalışmalarımız var. Yakında sizlere duyururuz.
ARIN: Yurtdışı ile bağlantılar kuruluyor. Bazı girişimlerde bulunuyoruz ama bu sanıldığı kadar kolay birşey değil.

HaykoEnver
Yeni Rocker
*

Üyelik Bilgileri
Yanıtla #1 : Haziran 12, 2008, 01:30:13 ÖS

Eren Senmisin Ben ENver
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: